Interview met Nicky Vankets

Modeontwerper en jurylid Nicky Vankets (39) sprak met ons over de huwelijkssector in België. “Het wordt dringend tijd dat we de koppen bij elkaar steken”, aldus Vankets. De Wedding Industry Awards (WIA's) en de netwerkevents van HL België vindt hij alvast een stap in de goede richting om de huwelijksindustrie te verenigen. “Maar we zijn er nog lang niet.”

Wat was uw reactie toen u de uitnodiging kreeg om jurylid te worden van de WIA's?

“Eerlijk gezegd, ik dacht eerst dat het een grap was (lacht)! Via de post kreeg ik een zwart-gouden uitnodiging waarop stond ‘Jurylid WIA’s, Nicky Vankets’. Ik had nog nooit van de Wedding Industry Awards gehoord en ik dacht dat iemand mij voor de zot hield. Twee dagen later besloot ik te bellen. Ik heb toen geen seconde meer getwijfeld, want eindelijk wordt er eens iets georganiseerd in onze industrie. Eindelijk worden de mensen eens samengebracht. De huwelijkssector is een heel eenzame sector waar iedereen individueel werkt. Toch hebben we allemaal te maken met dezelfde problemen, oplossingen en klanten. Iedereen heeft zijn eigen job en die exclusiviteit moeten we behouden, maar het wordt toch weleens tijd om de koppen bij elkaar te steken.”

 

Hoe was het voor u om jurylid te zijn?

 

“Ik vond het best een moeilijke opgave, want er waren erg veel verschillende categorieën. Medejurylid Liz van de Lande had in Nederland al meegewerkt aan een gelijkaardig event (Dutch Wedding Awards) zodat we toch een stapje voor hadden en wisten waar we op moesten letten. De kandidaten kunnen ons wel foto’s tonen en hun project voorstellen, maar er zit ook een persoon en bedrijf achter dat project. Waar staan die mensen nu? Waar willen die naartoe? Welk team hebben ze? Zijn ze voorbereid op onvoorziene omstandigheden? Die punten waren doorslaggevend om een winnaar aan te duiden, want een winnaar moet in principe op alles voorbereid zijn.”

"De huwelijkssector is een eenzame sector. 
Toch hebben we allemaal te maken met dezelfde

problemen, oplossingen en klanten."

 

Wat vond u van de kandidaten?

 

“Over het algemeen vond ik het niveau heel hoog. Hun ambitie spatte eraf! De meeste kandidaten wisten heel goed waar ze mee bezig waren en hadden alles tot in de puntjes uitgewerkt. In sommige groepen waren er heel veel kandidaten, zoals bij de wedding planners, en in andere groepen was er slechts één kandidaat ingeschreven. Daaromtrent hadden we op voorhand duidelijke afspraken gemaakt: die deelnemers moesten een minimumscore behalen om door te gaan naar de finale. Er zijn kandidaten die dat niet gehaald hebben. Dat wil absoluut niet zeggen dat die mensen niet goed bezig waren, integendeel. Dat betekent gewoon dat zij in bepaalde aspecten nog moeten groeien om effectief een winnaar te kunnen zijn. Dat vind ik een heel belangrijke boodschap naar de kandidaten toe. Indien ikzelf zou deelnemen aan de WIA’s en niet zou winnen, dan zou ik wel intens werken aan de feedback van de jury om het volgende jaar terug te keren. Als je dit jaar niet wint, dan wil je toch absoluut de volgende editie winnen, niet?”

“Ik vind dat we gerust

een beetje chauvinistischer

mogen zijn."

 

Hoe ziet u de huwelijkssector in België?

“Ik vind dat we gerust een beetje chauvinistischer mogen zijn. We hebben in ons land alles om een perfect huwelijk te creëren. Waarom zou het dan van ergens anders moeten komen? Het kan, maar het moet niet. Ik merkte tijdens de jurering van de WIA’s dat de jonge kandidaten daar sterk op focussen. De catering bijvoorbeeld werkte enkel met streekgebonden producten. Ik vond dat fantastisch! Wij hebben in ons eigen land een ontzettend groot aanbod aan mogelijkheden, maar we zijn ons daar onvoldoende bewust van of het wordt onvoldoende gepromoot.”

 

“Daarnaast maak ik mij soms zorgen over de overdaad die aanwezig is in onze sector. Veel jonge zelfstandigen beginnen ambitieus aan hun carrière in de huwelijksindustrie, maar ze onderschatten vaak het harde werk. Ze zien enkel de mooie kant ervan, namelijk het huwelijk. Toch moet je als huwelijksleverancier er wel rekening mee houden dat de volledige uitwerking zich voornamelijk afspeelt tussen mei en oktober. Tijdens die zes maanden moet je een volledig jaar uitvoeren. Dat betekent niet dat wij die andere zes maanden niets doen, maar dan werken we volgens normale uren, tien à twaalf uur per dag. Tussen de maand mei en oktober daarentegen werken we soms wel zestien tot achttien uur per dag. Daar moeten jonge zelfstandigen zich toch wel bewust van zijn.”

 

U heeft al heel wat ontworpen voor Bekende Vlamingen waaronder deze zomer voor Anouk Matton, de echtgenote van Dimitri Vegas. Veel mensen denken bijgevolg dat uw ontwerpen onbetaalbaar zijn, maar dat klopt niet helemaal.

 

“Het hangt natuurlijk af van het materiaal en het ontwerp dat de klant wil. Wat betreft het trouwkleed van Anouk Matton, dat kost uiteraard geld. Ik ga daar geen doekjes omwinden. Haar trouwkleed was een exclusief Belgisch ontwerp, gemaakt uit honderd procent Franse kant en zijde. Ik kan ook geen trouwjurk ontwerpen van 500 euro, want daarmee is het materiaal en de stof nog niet betaald. Als bijvoorbeeld een toekomstige bruid mij vraagt om een Boheems geïnspireerd huwelijkskleed te ontwerpen waar ze geen te hoog budget aan wil uitgeven, dan kan dat, maar wel met bepaalde beperkingen. We hebben elk jaar een standaard huwelijkscollectie die start vanaf 1600 à 1700 euro tot gemiddeld 2500 à 3500 euro. Er zijn uiteraard uitzonderingen die in een hogere prijscategorie zitten of vragen naar heel exclusieve ontwerpen. Wat ik uiteindelijk heel belangrijk vind, is dat ik in elk ontwerp mijn signatuur nog moet kunnen vinden. Bovendien betaal je niet omdat het een ‘Nicky Vankets’ is. Ik steek er wel mijn engagement en creativiteit in, want ik heb het talent gekregen om ieders droom te kunnen waarmaken.”

"Mocht de kans er niet inzitten als jurylid,

dan zou ik mezelf kandidaat stellen. Ik zou

die uitdaging zeker aangaan!”

 

Neemt u volgend jaar nog deel als jurylid?

 

“Zeker en vast! Ik wil niemand verplichten, maar ik denk dat het een goed idee is om volgend jaar dezelfde juryleden in te schakelen voor de WIA’s. Op die manier kunnen we een evolutie zien. Deze editie hadden we bovendien een gastjurylid voor de beoordeling van de catering. Dat vind ik zeker een punt dat we moeten behouden en eventueel kunnen inschakelen voor andere categorieën. Mocht de kans er niet inzitten als jurylid, dan zou ik mezelf kandidaat stellen. Ik zou die uitdaging zeker aangaan!”

 

U bent via de WIA’s in contact gekomen met heel wat nieuwe mensen. Is er een kans op samenwerking?

“De WIA’s zijn alvast een stap in de goede richting. De mensen worden in principe een beetje ‘gedwongen’ om samen te komen en met elkaar contact te zoeken, want het zou anders maar een saaie bedoening zijn mocht iedereen de hele tijd op zijn stoel blijven zitten (lacht). Bovendien opent de uitreiking van de awards de ogen van de mensen en kunnen ze de zaken eens van een andere kant bekijken. Ten slotte ben ik er zeker van dat ik na de WIA’s en de netwerkevents van HL België nog mensen zal terugzien om mee samen te werken. Het heeft ook een positief effect voor de klanten zelf, want zij gaan het gevoel hebben dat we als industrie aan elkaar hangen en dat er een volledig team achter hen staat.”

 

Wat vond u van het netwerkevent?

 

“Ik vond het netwerkevent gewoonweg fantastisch! Ik kwam in contact met nieuwe ideeën en concepten waar ik nog nooit bij stilgestaan had. Bovendien hoorde ik, wanneer ik met enkele huwelijksleveranciers praatte, naast het businessgedeelte ook het hele verhaal erachter. Dat vond ik een zeer tof gegeven. Ik ben daarnaast geïnspireerd geraakt om zelf een event te organiseren in het najaar. Ik zou samen met enkele leveranciers mijn winkel willen omtoveren tot een gezellig evenement. Uit elk niche zou er één persoon aanwezig zijn, zoals een juwelier, een bloemist, een kapster of een grafisch ontwerper. Ook het atelier zou ik willen openstellen voor de bezoekers. Kortom, ik wil een weddingteam creëren waar koppels leveranciers kunnen vinden voor hun huwelijk. Het weddingteam kan ik ook achteraf nog raadplegen op vraag van mijn klanten. Ik weet alvast wat te doen op de WIA’s.”

 

Dank je wel Nicky en veel plezier op de WIA's!

Tekst: Celine Camu

Copyright 2018 HL BELGIË - PrivacyverklaringRègles de Protection de la Vie Privée

WIA's is a registered trademark in the Benelux